Etter en beitesesong med relativt rolige beiteforhold i starten, fikk vi bjørn inn i området rundt den 10. august. Jeg fant tre kadaver 12, 13 og 14 august. Hvor nr 1 og 3 lå med 150m avstand sør for Rypråberget, ikke langt fra posisjonen jeg og vokterhunden traff binne NT5 i 2008. Nr 3 lå i en bekk nede i et dalsøkk, og vi kom feil på vinden (for hunden) første gang vi passerte området slik at det ble funnet et par dager senere. Begge kadaverene ble dokumentert tatt av bjørn.
Kamera ble satt opp på begge kadavrene ved Rypråa i tilfelle bjørnen kom tilbake. Det gjorde den ikke, men det gjorde derimot et par jerver. Og sammen med noen ravner, en kongeørn og ikke minst fluene, gikk det ikke mange dagene før det kun var noe ull igjen på begge kadaverplassene. Det viser nok en gang hvor viktig det er at man finner kadavrene tidlig nok. Det skal ikke mange dagene til før alt er delt opp og gravd ned på ulike steder utover fjellet.
Noen jervebilder ble det:
Den første som dukket opp var en særdeles lys jerv. Denne ble observert i samme område på vinteren samme år.
Den andre var en større og mørkere type.
Jerv i tåka
På kadaver 3, prøvde jeg noen døgn med blits på kameraet, med brukbart resultat
Kadaveret er borte men jerven kommer innom likevel, her kom bakpoten tydelig fram.
Her var den lyse jerven innom en siste gang på kadaver 3
Ikke mye mat igjen på kadaver 1, men beina er verdt å ta med seg for lagring.
flott dokumentasjon.av flere jerv på sauekadaver.
Kan du dele litt erfaringer mtp plassering av kameraet? For meg kunne det vært av interesse og vite litt mer om avstanden fra f.eks åt/sti og kamera? Høyt eller lavt….? Har forståelse for at man ofte må gjøre tilpasninger fra sted til sted. Men for en nybegynner…vil nesten «alt» være til hjelp.