I slutten av mai satte jeg opp et kamera for HiNT og HiHm`s forskningsprosjekt – Kameraovervåking av hønsefuglreir for kartlegging av predasjon.
Reiret ble funnet på tur til en kameralokalitet for bjørn den 28. mai og jeg flyttet derfor et kamera jeg hadde stående lenger opp, ned til reiret. Det ble satt opp et kamera av typen Acorn Ltl-6210MM.
Da kameraet ble hentet ned den 11. juli, viste bildene at røya hadde hatt vellykket klekking den 18. juni. Det viste også at det hadde vært mye elg rundt reiret i løpet av rugetiden. Kameraet hadde tatt ca 4500 bilder, en god del etter klekkingen på grunn av mye gress og høgstauder som hadde vokst opp foran sensorne.
Under følger noen bilder fra oppsettet:
30. mai: Elg i bakgrunnen
30. mai: Elg lukter på kameraet.
1. juni: Elg ved reiret
2. juni: To elger i bakgrunnen
Røya tilbake på reiret etter en luftetur.
7. juni: Elg ved reiret.
10. juni #1: Elgen passerer reiret – røya skvetter av.
10. juni #2: Her var det noe interessant.
10. juni #3: Elgen borttil reiret.
13. juni elg til venstre i bakgrunnen.
Vellykket klekking om morgenen den 18. juni. Tre av kyllingene er markert i bildet.
Da kameraet ble hentet, viste det seg at en edderkopp hadde sørget for fullstendig tildekking av linsa. Det var greit at dette skjedde etter at eggene var klekket og interesseobjektet hadde forlatt åstedet 😉 Grunnen til elgtrafikken er at det naturlig trekker mye elg gjennom denne delen av terrenget samt at det er gunstige beiteforholde der på vårparten. Røya så ikke ut til å bli nevneverdig påvirket av elgtrafikken, og man kan undres i om reiret var strategisk plassert?