Denne beitesesongen har vi 5 stk. radiobjeller i bruk i sauebesetningen. Disse GSM/GPS baserte senderne gir god kontroll på de aktuelle individene, i alle fall der man har tilstrekkelig mobildekning.
Senderenhetene fra Telespor, som består av en GPS og en GSM mobildel, festes på toppen av klaven for at enheten skal ha best mulig satelittmottak. På klavens underdel fester man ei bjelle med et par lodd for å holde enheten balansert på dyrets nakke.
Enhetene har stort sett fungert greit med unntak av noen småfeil som vi etter hvert har fått rettet. Vi ser en særdeles stor nytteverdi med bruken av disse senderne, da man stort sett har kontroll på hvor de aktuelle individene befinner seg ut i fra daglige oppdateringer. Ulike alarmmeldinger dukker opp om det skulle oppstå noe unormalt som f.eks. Dyret har ligget stille i mer en 3 timer, dyrets posisjon har flyttet seg mindre en 10m siden forrige oppdatering, ikke kontakt med individet siste døgn osv.
I vårt beiteområde har man noen «hull» i mobildekningen, men store deler av de mest brukte delområdene har god dekning. I forbindelse med tilsyn og patruljering med vokterhund har man stor nytte av å få oppgitt posisjoner til representative individer i flokken. Da vet man, før man drar ut, hvor i alle fall deler av besetningen oppholder seg og det vil være naturlig å legge turene innom disse posisjonene. Man har også god nytte av å se plutselige forflytninger over lengre strekninger, som ofte kan være forårsaket av rovdyr/fugl. Da vil det ofte være gunstige å kontrollere området sauene oppholdt seg i før forflytningen.
Nytteverdien ville selvsagt vært mye større om man hadde hatt radiobjeller på minimum halvparten av sauene i besetningen, men kanskje helst alle sammen. Denne sesongen vil vi i alle fall få et godt innblikk i hvordan enhetene vil fungere i det aktuelle området, så vil det være aktuellt med flere enheter om erfaringene er gode. Jeg kommer tilbake med erfaringer fra bruk og evt. feil/ problemer senere i sesongen.
-Kart for radiobjeller 2011 finner du her–
Jeg har satt opp et forenklet kart som viser posisjoner fra de ulike enhetene. Dette vil oppdateres etter hvert som de ulike enhetene sender sin posisjon (3 ganger pr. døgn pr. dyr). Frekvens for oppdatering vil variere litt ut i fra om de ulike individene befinner seg i et område med tilstrekkelig mobildeking. Dermed vil enkelte individ kunne bli «stasjonære» noen døgn på grunn av dette.