Litt teknisk historikk:
Her er et kort sammendrag over de ulike egenutviklede tekniske løsningene jeg har benyttet de siste årene.
2007
I 2007 laget jeg mine to første videosystem basert på to videokamera jeg hadde fra før. Begge ble styrt via LANC fjernstyringskontakt, og fungerte forsåvidt godt til sitt bruk.
Det minste systemet var basert på et Canon MV550i DV-videokamera
Det andre systemet var basert på et Sony DSR-PD170P DVCAM, med ekstern/ utvendig mikrofon, og hadde langt bedre video -og lydkvalitet enn førstnevnte. Dette systemet ga gode opptak på jerv både i 2008 og 2009.
Begge disse videosystemene er nå kvalitetsmessig utdaterte for min del. PD-170`n er solgt, MV550i har fått plass på hylla, og kontrollkortene har fått nytt liv i andre system.
2008
i 2008 bygget jeg mitt første kamerasystem basert på speilrefleks. Dette var basert på at Canon 350D, med standardobjektiv og sensorkort fastmontert inne i boksen. Systemet ga blant annet en meget fin og dokumenterende bildeserie av jerv samme år. Dette SLR-systemet ble solgt i 2011.
Det første SLR-systemet fungerte utmerket, men hadde en bakdel. Sensorinnstillingen var avhengig av bildeutsnittet (og omvendt). Dermed kom idèen om å lage en ekstern sensor, slik at sensor kunne stilles inn uavhengig av kamera. Den første eksterne sensoren ble brukt tilkoblet et Nikon D300 med godt resultat blant annet på jerv i 2009.
2009
I 2009 laget jeg en ny type boks for speilrefleks. Her gikk jeg bort fra å bruke utstikk for objektivet, og benyttet derfor en boks (Pelican 1300) som var dyp nok til å huse både kamera og objektiv. Den første boksen ble laget for bruk sammen med en trådløs sensor, og hadde kun hull for linsa og stativfeste. Plass for kameraet ble skåret ut av den medfølgende polstringen. Denne boksen ble senere oppgradert med fast festeskinne og mulighet for tilkobling av ekstern sensor, kompatibel med både Nikon D90 og D300/700
Den trådløse sensoren var også et prosjekt i 2009. Sensoren ble laget av et sensorkort og en trådløs kameratrigger. Den ble laget i tre testutgaver, hvor alle så ut til å fungere brukbart i alle fall en stund. En ble solgt, og det er den eneste som faktisk har fungert tilfredstillende. De to andre ble velykket brukt blant annet på bjørn, ørn og ravn på et saukadaver, men ble for ustabile etter min smak. Derfor ble de senere ombygget til kablet oppsett. Mulig jeg tar opp igjen denne sensortypen for om mulig finne en fungerende løsning.
2010
I 2010 laget jeg første utgave av den nå standariserte kamerabokstypen, jeg bruker på de fleste SLR-systemene jeg har i bruk. Boksen har gjenget hull (filterring) for objektiv, fast motert festeskinne, kabeltilkobling, stativfeste og polstring for støydemping. Denne bokstypen har jeg nå 5 stk av i bruk, og de er universelle i form av at de med små justeringer passer både Nikon D90/D7000/D300/D700 og D800, med små fastobjektiver. En stor fordel når man foretar flytting av kamerabokser med bytte av kamerahus for ulike oppsett i løpet av sesongen.
Dette året ble også den første utgaven av den nye typen ekstern sensor for SLR laget. Denne typen har jeg mange av i bruk, og de har fungert dønn stabilt på alle oppsett!
Med anskaffelse av Nikkor 14-24mm f2.8 kom også behovet for en vidvinklet/ dypere kameraboks. Denne ble laget i løpet av en kveldstund på verkstedet, og benyttes en gang i blant med både førstnevnte objektiv samt Nikkor 24-70mm f2.8
2011
I 2011 laget jeg et nytt videosystem basert på et Sony HDR-HC9 videokamera. Sensorelektronikken (trådløs mottaker) ble plassert på utsiden av boksen slik at den kan flyttes/brukes på andre fremtidige system med f.eks større kamera.
Det ble også laget et hus for ekstern mikrofon – Sennheiser MKE 400
2012
I 2012 fant jeg en mulighet for å benytte GoPRO actionkamera som viltkamera. Dette systemet ble laget i to utgaver, og har fungert utmerket den første sesongen. Et slikt kompakt system gir uante muligheter for spennende oppsett