Etter mange resultatløse dager med feil dyr på post, fortsatte vi den 24.10 jakta på de to kalvene som sto igjen på kvota. Og etter fire dagers jakt var de to kalvene felt.
(klikk på bilde(r) for større versjon og mulighet for å bla gjennom bildene)
Fredag 24.10.2008:
Denne dagen prøvde vi området ved Båsdalen med en postrekke i den østre grensa. Jostein Aagård gikk med jämthund Ludde, men det var lite ferske spor etter elg å finne. I den siste delen av området tar Ludde ut elg, men losen går vestover bort fra postrekka. Peileren viser at hunden løper i retning et sted jeg blant annet har plassert ut et kamera med mobilvarsling.
Bildet jeg fikk tilsendt på mobilen av Ludde som passerer kameraet
Like etter mottar jeg en melding fra kameraet om «Bevegelse varslet» og et bilde av hunden som passerer foran kameraet vises på skjermen. Men det kommer ikke noe bilde av elg som passerer. Ved en sjekk på stedet på ettermiddagen ser det ut til elgen har løpt ned bratt avstikker like før den kom til kameraet, og at hunden fortsatte videre forbi. Et kamera nedenfor viser at hunden passerer nedover, og er på tur oppover og tilbake igjen minuttet etter. Det er ikke mer elg å finne i denne delen av området i dag, og vi prøver derfor et området lenger øst. Her finner Ludde elg, relativt raskt men også her går losen vestover og ut av området.
Lørdag 25.10.2008
Først et drev i den østre delen av søsida av Sandøla. Ketil Kirste går med unghunden «Pjønn» i bånd. Dette drevet kan kort oppsumeres med lite ferske elgspor og en hjort observert. Deretter flytter vi over til området mellom Østre og Vestre tverrelva. Her slippes Ludde og Jostein Aagård er hundefører. Vinden er gunstig, men det er ikke elg å finne før de nærmer seg Vestre Tverrelva.
Bilde tatt ved posten på vestsida av vestre tverrelva
Jeg og Arnstein Kirste sitter vestsida av vestre tverrelva. Elgen som Ludde tar ut kommer rett ned mot passeringspunktet nederst i vestre tverrelva, og passerer på posten min. Det er ei merka ku som kommer inn på ca 10 meter før den kaster om og løper vestover.
Kua passerer elva ca. 50 meter unna og kommer på skrå mot…
…før den vinkler av ca. 10 meter unna.
Ludde følger på elgen ca. 3 km vestover før han returnerer. På tur tilbake tar han ut ny elg som ender i stålos 400 meter vest for der jeg sitter og et par hundre meter opp i dalsiden fra elva. Ketil blir får oppgaven med å prøve å komme seg inn på losen. Det klarer han. Og denne gangen er det ku og kalv hunden holder på med.
Ketil og «Pjønn» ved kalven
Det braker i et skudd oppgjennom dalen, kalven faller og ruller ca 15 meter ned dalsida før den stopper i ei grop. Hadde den stått 15 meter lenger øst kunne den i verste fall rullet ned hele dalsida.
Bratt…kalven ligger under grana til høyre
Det er bratt og relativt løs bunn i disse dalsidene, men vi velger å prøve å komme så langt ned som mulig med elgtracen. Nå er det slik at man alltids kommer ned en god del steder, men det er ofte verre å komme opp. Derfor er bæring ofte det eneste alternativet der det ikke er framkommelig med elgtrac. Men bære trenger vi ikke i dag, for ved å dra kalven 50-60 meter langs dalsida er den straks på plass i elgtracen.
Kalven på plass i elgtracen klar til transport
Snart oppe…
Så er det bare å komme seg opp. Og det går overaskende bra å komme seg opp den bratteste kneika, og når man kommer seg opp på myrene er den siste biten relativt jevn. Etter denne dagen er det altså en kalv igjen på kvota.
Søndag 26.10.2008
Vi prøver på nytt området det ble skutt elg i dagen før, altså vest for vestre tverrelva. Jeg og Arnstein sitter også i dag nede ved vestre tverrelva men på den østre siden. Kort tid etter slipp blir det los like bort i dalsida vest for oss. Losen nærmer seg litt, men den går over i stålos. Losen står 5-10 minutter før Josten prøver å nærme seg. Elgen står innunder en gran, og det blir ikke skuddsjanse på denne. Elgen støkkes og losen fortsetter vestover. Det er et lite dyr som også kan være kalv alene. Men etter en stund er Ludde tilbake, og det har ikke passert elg på posten på den vestre kanten. Søket forstetter og det blir nytt uttak, denne gangen et større dyr, men også denne elgen kommer seg usett forbi postrekka ved å gå ovenfor den øversteposten. I dag er det bra vindtrekk fra vest, noe som kan ha gitt elgen god oversikt over postene i det den nærmet seg. Men det var uansett ikke en kalv, så da gjorde det ikke så mye at den passerte. Det blir ikke elg denne dagen heller.
Mandag 27.10.2008
Nå er det den østre biten (øst for østre tverrelva) som står for tur igjen. Jeg sitter nede ved østre tverrelva, Kåre Arnt Gudmundsen sitter ved en passasje lenger opp, mens Harald Skjelbred, Kenneth Gåsbakk og Jostein Aagård utgjør postrekka i østgrensa. Ketil går med «Pjønn» og skal finne elgen som eventuellt er i området. Det tar knapt en time før Jostein melder fra om at kalv nr. 2 er skutt. Kua og kalven kom langs myrene og inn på posten hans på 100 meters hold. Dette ble Josteins fjerde elg denne sesongen.
Jevnere terreng denne dagen (Foran: Jostein, Kåre Arnt og Ketil)
Frakten av denne elgen blir enklere en den forrige da det er 1,5 km med jevnt myrterreng opp til veien. Dermed er årets elgjakt over for min del, da diverse skolearbeid må gjøres unna. Også gjenstår det å se om de som jakter ut uka også får skutt tilleggsdyret som er ungdyr/kalv.
Hei Arne Otto.Kjempe bra!Du har jaggu fått fram at det er bratt der vi jakter.Takk for i år, å lykke til med skola.Så møtes vi i dalen igjen til neste høst.
Flott beskrivelse av jakta. Til neste år må Ludde få webkamera med seg.Valpen til Ketil heter forøvrig «Pjønn».
Det er noen som har det godt
jegere 🙂
uansett, takk for en flott beskrivelse
Hilsen Jacek
Bratt og uveisomt. Det ser ut for at det var en fin jakt. Ganske forskjellig fra jakt på flatbygda på Østlandet.
Kua med klave skal vel leve lenger uansett. Hva er forskningsprosjktet, trekkveier , levealder ??
Ole
De merkede dyra er fredet ja. Tror forskningsprosjektet går mest på trekkveier. Har sendt forespørsel om ovenfornevnte elgku til NINA naturdata som administrer prosjektet. Så om de har info om denne kua satser jeg på å legge ut dette her på sida.
Herlige bilder! Skal si det var bratt enkelte steder! Fortell mer om hvordan elgen merkes.
Info om forskningsprosjektet finner du her:
-Nettsida til elgprosjektet: http://www.ninanaturdata.no/default-elgprosj.htm
-Filmklipp fra merking (NRK): http://www1.nrk.no/nett-tv/indeks/87074
-Side for dyresporing: http://www.dyreposisjoner.no/
Har fått vite at den merka elgkua på bildet lenger opp på sida, ikke har GPS-sender. Den har derimot en VHF-sender, og man derfor ikke så mange posisjoner fra denne. Mer info kommer i eget nyhetsinnlegg.
Dette kaller jeg jakt. Ikke plaget med åkerkanter her akkurat. Topp reportasje.