Reven er naturlig et veldig forsiktig og skeptisk dyr. Etter min erfaring en av de dyreartene som er mest skeptisk til viltkamera. Dette kan ofte være en utfordring ved bruk av viltkamera på reveåte.
Hva er det som skremmer reven?
- Først og fremst vil det ofte være «klikket»/ tikkelyden fra IR-filteret, om det skifter posisjon før bilde tas. Det er som regel dette som fanger oppmerksomheten til reven.
- Videre vil IR-lyset, spesielt på kameramodeller med 850nm IR-blits kunne skremme reven. IR-lyset ser ut til å ha lite eller ingen innvirkning fra kameratyper som har 940nm eller BLACK IR (blendet)
- En annen faktor jeg har blitt oppmerksom på er at enkelte GSM-kameramodeller «støyer» når de sender bildet. Det vil si at man med kameraet inntil øret kan høre et veldig svakt signalstøy (slik man hører om GSM-signaler slår inn f.eks i en høytaler eller radio). Støyen er riktignok veldig svak, men garantert svært hørbar selv på avstand i revens ører.
Det er gjerne en kombinasjon av et eller flere av de overstående punktene, som gjør at reven forlater åtet. Klikket fra IR-filteret gjør gjerne reven oppmerksom på kameraet, mens det kanskje er det påfølgende 850nm IR-lyset (om reven da ser rett mot kameraet) eller GSM-støyen som skremmer den.
Har du et kamera som matcher et eller flere av de tre punktene ovenfor vil det være lite egnet til bruk på reveåte.
Tikkelyden fra IR-filteret
Har du ikke hørt noen lyd fra kameraet ditt, så kan det kanskje stemme det. For det er ikke snakk om noen markant lyd. Med kameraet på nært hold og i testmodus vil du kanskje høre lyden når du ser IR-filteret skifter posisjon. Det skal nevnes at det er ganske stor forskjell blant ulike kameramerker og modeller på hvor markant denne lyden er. Men en ting er sikkert, at kan vi høre lyden, så hører en rev lyden i betydelig større grad selv på god avstand.
Det er trolig sjelden tikkelyden som skremmer reven, men det er nok oftest denne som gjøre reven oppmerksom på kameraet. Dette ser man ofte i bildeserier i dagslys (uten IR), at reven i mange tilfeller ser mot kameraet i første bilde, men ikke nødvendigvis blir skremt.
IR-lyset
IR-lyset oppfattes ikke som synlig lys i omgivelsene rundt objektet, med på enkelte typer IR-blitser vil man kunne se et rødlig skinn i diodene om man ser direkte mot kamerat når bilde tas/ videoopptak pågår.
En del kamera selges med 850nm IR-lys. Fordelen med dette er at det gir et sterkere IR-lys, med lengre rekkevidde og gjerne skarpere nattbilder. Ulempen spesielt i forhold til rev, er at 850nm har det synlige rødskinnet i diodene, som både vi mennesker og trolig også rev samt en rekke andre dyr vil se (om man ser dirkete mot kameraet). På 940nm og såkalt BLACK IR (blendet svart glass), ser man ikke noe lysskinn i diodene når blitsen er aktiv. Merk at at utseende ikke nødvendigvis avgjør type IR. Sjekk kameraets spesifikasjoner om det har 850nm eller 940nm.
Nå er det ikke godt å si hvordan reven oppfatter IR-blitsen på viltkamera, men erfaringen tilsier at reven oftere blir skremt av et kamera med synlig IR-blits (850nm), og at den da kanskje til en viss grad oppfatter det samme som oss i form av skinn fra diodene, om den ser rett mot kameraet.
Anbefaling av kamera til reveåte
På reveåte er det ofte aktuelt med et kamera med MMS/GPRS som sender bilder til mobil og epost.
Den klare favoritten på reveåtet er Scoutguard SG880MK-serien. Dagens modell heter Scoutguard SG880MK-14mHD.
Disse kameraene har en spesielt god gummidempet utforming av IR-filteret som erfaringsmessig gir fra seg en lite markant lyd. I tillegg har det 940nm BLACK IR (blendet svart glass over IR-blitsen), og gir ikke fra seg lys som reven reagerer på. Ut i fra det vi har sett på bildene i forbindelse med bruk på ulike åter er det svært få bilder hvor reven ser direkte mot kameraet. Og det er som regel et godt tegn. Kameraet gir heller ikke fra seg noen hørbar GSM-støy. Jeg har de siste årene brukt denne kameramodellen (og dens forgjengere) på en rekke ulike åteplasser, og det har ikke virket som at kameraet har hatt negativ virkning på aktivteten av rev på åteplassen. Så dette er den klare favoritt og anbefaling om hovedbruksområdet til viltkameraet er åtejakt på rev og jerv eller overvåking av feller.
Bilder fra Scoutguard SG880MK-8m
Indikator på uegnet kamera
Bilde fra speilreflekskamera: Du ser fort om et kamera er uegnet om du har bildeserie på 3 bilder, og reven ser i kameraet på nr 1 og er i fullt firsprang eller er borte på bilde nr 2.
Tips og anbefalinger
Det varierer selvsagt en god del hvor skeptisk reven er, og erfaringen tilsier at den absolutt er tilvenningsdyktig. Den vil ofte være mer skeptisk til kamera på et åte langt til skogs enn inntil bebyggelse hvor det ofte er mange andre lyder og lysglimt f.eks fra trafikkert vei.
Nå har jeg også hatt tilfeller hvor reven har vendt seg til tilstedeværelse og lyder fra speilreflekskamera på noen åteplasser. Men slik tilvenning tar gjerne litt tid, og det bør man helst slippe på et åte hvor man skal jakte, da man gjerne skyter unna de tilvendte revene fortløpende.
Reven er vàr på forandringer, så man bør prøve å finne et oppsett som fungerer og holde seg til det, spesielt når reven har begynt å bli trygg på åteplassen. Det kan også være lurt å sette opp kameraet samtidig med at åtet legges ut.
Nå er det jo slik at det kan være nødvendig eller ønskelig å ta bort kameraet i perioder for eksempel utenfor sesong. Da kan det være lurt å benytte låsbar boks for kameraet på åteplassen, slik at låsboksen blir stående igjen selv om man tar bort kameraet. Da blir det en minimal visuell forandring når man setter kameraet tilbake i boksen igjen. Er låsboksen riktig justert i forhold til åtet gjør den det også svært enkelt å sette kameraet tilbake til samme vinkel og retning man brukte tidligere.
Tilvenning på åteplassen
Tilstedeværelse av andre predatorer som f.eks mår, jerv og kråkefugl og havørn virker ofte positivt for tilvenning av reven på åtet, men kanskje spesielt viktig er det å få den første reven inn på åtet. Derfor er det viktig at den første reven ikke blir skremt av f.eks viltkameraet.
Det kan derfor være lurt og bruke litt «forsiktige» innstillinger for bildetaking på et nytt reveåte. Dette kan f.eks være 1 eller 2 bilder pr trigger (kun 1 bilde om kameraet har synlig IR), ingen video og gjerne 5 min intervall mellom triggerne. Om reven skulle fatte mistanke første gangen kamera tar bilde, tar det da såpass lang tid før neste bilde tas, at den rekker skifte fokus til noe annet før neste bilde blide blir. Resultatet blir få bilder pr besøk, men også større sjanse for at reven ikke blir skremt.
Har først en rev blitt trygg på både åteplassen og kamera, er det stor sjanse for at det kommer flere, og tilvennes mye raskere.
Kameraoppsett på åteplassen
Oppsettet er ofte gitt av hvilke trær man har på åteplassen og plasseringen av disse. Man bør ikke for nærme, men heller ikke for langt unna. 3-5m avstand er passe. En fullpelset rev slipper ut lite varme, på en kald dag vil kameraet ofte ha utfordring med f.eks å fange opp en rev som beveger seg rett mot eller rett fra, samt på litt lenger avstand. Man ønsker helst at dyret beveger seg horistontalt/ skrått i forhold til sensoren. Det kan der for være lurt å se litt på bevegelsesmønstret på åteplassen for optimal plassering
Har du en kameratype som reven er skeptisk til kan løsningen i mange tilfeller være å få kameraet opp i et overhengende oppsett, hvor kameraet er montert høyt over bakken (2,5-4m og peker nedover mot åtet.) Dette krever gjerne litt forberedelser f.eks med en tresstamme oppstilt på skrå mot et annet tre, og man må helst ha en stige for å komme høyt nok. Reven oppfatter sikkert lyden fra IR-filteret også da, men det virker som at det skal mer til for at den ser rett opp og mot kameraet med et slikt oppsett. Lysskinn ovenfra er også trolig mer naturlig som f.eks fra måneskinn og stjernehimmel.
Testet dette en gang med godt hell og god reveaktivitet gjennom hele sesongen. Da var kameraet plassert ca. 3,5m over bakkenivå. Utfordringen er å få plassert kameraet høyt nok. En fordel er at man får god refleksjon av IR-blitsen fra bakgrunnen. Ulempen er at kameraets dekningsområdet blir litt snevret inn med et slikt oppsett, men heller det enn skremt rev 😉
Både mår, grevling, jerv, bjørn, gaupe og ørn virker å ha et betydelig mer avslappet forhold til viltkamera.
Erfarer det samme med et Acorn kamera, med 850 og 940nm lys. Sjekker om 850 kan slås av men tviler på det, så det blir vel nytt kamera. Skulle gjerne fått fjerna den sort tekst/data stripa i bunnen av bildet, so m over på revebildet her, noen tips?
En tidligere modell av Acorn 6210 med MMS og også muligheter til enkelt SMS ble jeg så lei og brukte så mye tid på at jeg har ikke skaffet meg flere Acorn. For å få rimelig skarphet i nærområdet, måtte den bl a fokuseres om. Den forstyrret både opptak av video og elg når telefonen skulle sende MMS. Klikkelyden var svært tydelig og jeg mente jeg kunne høre elektronikk også! I tillegg klarte den sjelden noe fornuftig kaldere enn ca -20, bare ett par unntak litt kaldere på flere vintre! I tillegg var den spesielle sensoren altfor opptatt av vær og vind og mindre av dyr. Så selv om den utvilsomt hadde beste bilder i forhold til farger og kontrast, så fant jeg den etterhvert ubrukelig i forhold til andre kameraer. Telefonmodulen fjernet så kunne man iallfall få noe bra bilder, men ikke under alle lysforhold. Det rare var at akkurat i overgangslys til den koblet helt om til IR pga mørke kunne man faktisk få fine (og skarpere) sorthvitt bilder enn ellers. Jeg understreker at jeg ikke har prøvd andre og heller ikke nyere modeller av Acorn. Kun ett unntak men det tror jeg var en slags pirat-modell.
Ellers støtter jeg det meste av det som skrives her om rev og viltkamera, noen er veldig sky og vil reagere på den minste lyd eller påfallende lys. Scoutguard (Bolyguard) ser ikke ut å ha gjort noe på ca 10 år med reaksjonstida til dette kameraet (ca ett sekund er for dårlig idag). Farger og kontrast er ok, i overgangslys kan det bli fine sort-hvitt bilder, men gjerne mye hotspot med IR i mørke og særlig overeksponert på kloss hold. Men dette er blitt klart bedre på SG880MK-18mHD. Jeg har ikke prøvd 14mHD-utgaven. Objektivene varierer etter min mening for mye i kvalitet. Den ene jeg var rett og slett uskarp i midten på normale hold og ganske skarp i kantene. Ved å fokusere nærmere så fungerer det bra på nære hold (selv med den krumminga i skarphet som tydeligvis er der). Selvsagt ryker garantien ved fokusering. Ellers er det ganske tydelig mindre lyd og sikkert lite synlig lys fra den. Både hare, rev, snømus, røyskatt, enkelte fugler har ofte vært nær den uten synlige skremt-reaksjoner, med unntak da en Browning og en annen gang en Braun stod nær. Spesielt Braunen var instruktiv. Man ser reven skvetter og stirrer på den, sniker seg forbi på ett par m hold og stikker av for godt!. Og det var en rev som ofte hadde vært der, og noen ganger helt inntil Scoutguarden. Men altså da den Braunen kom opp, så var det slutt der!. Selv prøvde jeg å kikke på Braunen i skumringslys og skjønte hvorfor reven ble skremt, to lysende øyne på sidene av nesa (objektivet og neseflappen, snøbeskyttelsen jeg hadde lagd) og en skremmende, gapende munn rett nedenfor!. Pluss enkelte ganger en skremmende skarp lyd fra filtermekanismen (sikkert noe avhengig av vilken stilling den står i). Så det er ikke bare rask reaksjonstid som teller.
https://www.facebook.com/photo?fbid=10158586263370180&set=a.483987785179